BUILDING DESIGN ; RESIDENTIAL

Building Design

The project master plan provides a new model of multi residential design for a coastal location. It essentially rejects a uniform monolithic approach to the design layout in favour of a more strategically placed diverse set of liner forms with varying heights. It was evident at the time that conventional practices for public and private housing were under scrutiny from the community. This provided climatic as well as socio-cultural generators for the master plan and unit design which then lead to a number of innovative features. The notable features include the three storey walk up units which are located at the southern part of the site, the use of open spaces for car and community use and the high quality semi private external space attached to each unit. The road and pedestrian routes are aligned to the prevailing breeze and also create breezeways through the site. The layout of the units channel and funnel this wind effect rather than blocking and creating still air pockets. The main design principle is to allow sufficient space between buildings to allow air pressure to pull air from higher down into the units and public spaces. The heat sink effect of hard surfaces is minimised with the use of covered car parking areas and semi private spaces. The view though the site shows the way the building massing on the site provides access to summer sea breezes with the access roads being treated in an informal manner. The conventional road design essentially defines certain public/private boundaries through road materials and surfaces elements such as a mowing strip. Concrete curbing and tarmac is avoided in favour of a range of surface materials that define and mark special territories. This allows the roads to become both courtyards for social activity and areas for climate moderation as wells as functional spaces for vehicle access and service. The key ESD principle at work here is to place as much attention to the design of the external spaces in the master planning as the internal space. In this way a clear relation between inside and out can be achieved. The design evolved from a number of forums between stakeholders including Clare Design, the Sunshine Coast Regional Housing Council and staff and students of the Department of Architecture, The University of Queensland. The outcomes enhanced the stakeholders understanding of the environmental issues involved and enabled the integration of both the natural and social environments (Keniger, M. 1999). This is manifested in the site planning. As previously discussed, the site for the project consisted of two adjacent blocks, one owned by a private developer and one in public ownership. This afforded the challenge to provide an integration of the social, environmental and visual melieu. In physical terms this means equal opportunity to environmental access for thermal comfort and amenity, as well as consistency in form and space between the two developments. Baca lebih lanjut

Iklan